ΧΡΟΝΙΑ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ – ΕΜΦΥΣΗΜΑ
Οι πνεύμονες είναι από τα σημαντικότερα όργανα διότι προσλαμβάνουν με την εισπνοή το οξυγόνο και με την εκπνοή αποβάλλουν το διοξείδιο του άνθρακα. Ο πνεύμονας μας προστατεύει από τα διάφορα νοσήματα με το φτέρνισμα, το βήχα, τη βλέννη που παράγουν οι αδένες του βλεννογόνου που καλύπτει το βρογχικό δένδρο, καθώς και τους κροσσους που υπάρχουν στο βλεννογόνο. Ο βήχας είναι ένα αντανακλαστικό που συντελεί στο να καθαρίζουν οι βρόγχοι από τις βλαβερές ουσίες που έχουμε εισπνεύσει, το ίδιο και το φτέρνισμα. Η βλέννη παγιδεύει τις βλαβερές ουσίες, ενώ οι κροσσοί απομακρύνουν τις ουσίες λειτουργώντας σαν καθαριστές.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ;
Είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων, κοινό χαρακτηριστικό των οποίων είναι η στένωση των βρόγχων. Ειδικά με τον όρο αυτό εννοούμε τη χρόνια βρογχίτιδα και το πνευμονικό εμφύσημα.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ;
Είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από υπερβολική παραγωγή βλέννης και οίδημα του βλεννογόνου και η οποία προκαλεί στένωση των βρόγχων, βήχα, πτύελα και συχνές λοιμώξεις.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΥΣΗΜΑ;
Είναι νόσος που καταστρέφει τις κυψελίδες με αποτέλεσμα να κατακρατούν οι πνεύμονες τον αέρα χωρίς να μπορούν να πάρουν το οξυγόνο που χρειάζονται. Και τα δύο νοσήματα προκαλούν προοδευτική καταστροφή του πνεύμονα.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Βήχας , συριγμός, δύσπνοια
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙ ΠΑΣΧΕΙΣ;
Απαραίτητες εξετάσεις είναι η σπιρομέτρηση και τα αέρια αίματος. Η σπιρομέτρηση είναι μια απλή εξέταση με την οποία μπορεί να εκτιμηθεί το μέγεθος της βλάβης των πνευμόνων. Είναι μια απλή εξέταση που πρέπει να γίνεται από τον Πνευμονολόγο για να παρακολουθείται ο βαθμός της σοβαρότητας της νόσου και η εξέλιξή της. Πριν το κάπνισμα γίνει κοινή συνήθεια η χρόνια βρογχίτιδα, το εμφύσημα και ο καρκίνος του πνεύμονα ήταν σπάνια νοσήματα. Τώρα, η χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα προκαλούν το μεγαλύτερο ποσοστό εργασιακής αναπηρίας και είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου στον κόσμο. Ο καπνός του τσιγάρου προκαλεί προοδευτική καταστροφή των βρόγχων με αποτέλεσμα τη στένωσή τους, υπερπαραγωγή πτυέλων, αναπνευστικές λοιμώξεις και γενικά καταστροφή της άμυνας του οργανισμού. Όσοι πάσχουν από βρογχίτιδα και εμφύσημα πρέπει να διακόψουν το κάπνισμα διότι αυτό επιβαρύνει αφάνταστα την αναπνευστική λειτουργία και εξουδετερώνει τη θεραπευτική δράση των φαρμάκων.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί βλάβες στην αναπνευστική λειτουργία. Θα πρέπει να αποφεύγονται οι χώροι στους οποίους υπάρχει αυξημένη ρύπανση κοντά σε εργοστάσια, γκαράζ, σε δρόμους με μεγάλη κίνηση αυτοκινήτων, να αποφεύγεται η παραμονή στους χώρους καπνιστών και η χρήση χημικών αεροζόλ. Επίσης πρέπει να προφυλάσσεται κανείς από τον πολύ ψυχρό αέρα που μπορεί να δημιουργήσει βήχα, δύσπνοια και λοιμώξεις, καθώς και από τον καύσωνα.
Οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα φοβούνται μια επερχόμενη δύσπνοια και δεν ασκούνται. Χρειάζεται κανείς να σχεδιάζει σωστά τη βόλτα του, να αποφεύγει τον περίπατο με άσχημο καιρό και όταν η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι μεγάλη, αν χρησιμοποιεί αεροζόλ, μπορεί να πάρει δύο εισπνοές πριν αρχίσει τη βόλτα του.
ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ:
- Βρογχοδιασταλτικά
- Κορτικοστεροειδή
- Αντιβιοτικά όταν συνυπάρξει λοίμωξη
- Αποχρεμπτικά
- Διουρητικά, ιδίως όταν συνυπάρχει και καρδιακή ανεπάρκεια
- Εμβόλια για την προφύλαξη από τις λοιμώξεις και τους ιούς της γρίππης
- Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στη λήψη ηρεμιστικών και υπνωτικών
ΟΞΥΓΟΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Παρά τις ευεργετικές του δράσεις, η αλόγιστη χρήση του μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Υπάρχουν οι εξής τρόποι χορήγησης οξυγόνου (Οβίδες οξυγόνου, συμπυκνωτές οξυγόνου, υγρό οξυγόνο). Επίσης απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα και κάθε είδος φωτιάς στο χώρο που υπάρχει το οξυγόνο.
Το άγχος και η υπερένταση χειροτερεύουν την όλη κατάσταση, ενώ μειώνεται και η απόδοση των αναπνευστικών μυών.
ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ:
- Διακοπή καπνίσματος
- Σωστή λήψη φαρμάκων
- Επικοινωνία με τον ιατρό αν κάτι δεν πάει καλά
- Αποφυγή άσχημων καιρικών συνθηκών
- Προσοχή στη διατροφή
- Ασκήσεις φυσιοθεραπείας
- Καθημερινοί περίπατοι
- Ετήσιος εμβολιασμός με το αντιγριππικό εμβόλιο και ανά 5ετία με το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου.