ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΙΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΓΡΙΠΠΗΣ

Αυξημένος αριθμός ιώσεων και κρούσματα γρίππης παρουσιάζονται κυρίως το χειμώνα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουν εποχιακή κατανομή. Συνήθως η εισβολή τέτοιων επιδημιών είναι απότομη και αιφνίδια και διαρκεί δύο με τρεις μήνες και αποδράμει πάλι κατά τον ίδιο τρόπο.

Ο ιός της γρίππης διακρίνεται σε τύπους Α, Β και Γ. Από αυτούς ο ιός τύπου Γ είναι και ο πιο ήπιος. Η ανοσία μιας κοινότητας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Το εάν αυτή είναι μεγάλη εξαρτάται από τον αριθμό των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί και σίγουρα από το εάν το στέλεχος που περιλαμβάνεται στο εμβόλιο συμπίπτει με το στέλεχος που είναι υπεύθυνο για το κρούσμα γρίππης. Ο ιός της γρίππης έχει την ικανότητα να εξαλλάσσεται συνεχώς με κίνδυνο να εμφανιστεί πανδημία. Η μετάδοση γίνεται με τα σταγονίδια και για το λόγο αυτό χρειάζεται συχνός καθαρισμός των χεριών.

Τα κύρια συμπτώματα της γρίππης είναι πυρετός συνήθως υψηλός που διαρκεί 4 με 5 ημέρες, έντονες μυαλγίες κυρίως στα άκρα, ρινική καταρροή, κεφαλαλγία, έντονος ξηρός βήχας, φαρυγγαλγία, κακουχία, έμετοι και διαταραχές από το γαστρεντερικό. Βέβαια, κάποια από τα συμπτώματα μπορεί να υπάρχουν και σε άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού που οφείλονται σε άλλα μικρόβια που προσβάλλουν το αναπνευστικό και δίνουν εκδηλώσεις παρόμοιες με αυτές της γρίππης.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει:
– ξεκούραση
– αποφυγή χώρων με συνωστισμό
– απομόνωση των πασχόντων
– καλό αερισμό του χώρου ώστε να μην λιμνάζουν τα μικρόβια και να ανανεώνεται ο αέρας
– άφθονα υγρά και καλή διατροφή
– αντιπυρετικά
– αντιβίωση, εάν χρειάζεται, όπως και βρογχοδιαστολή

Άτομα που χρειάζονται εμβολιασμό είναι οι ηλικιωμένοι (μεγαλύτεροι των 65 ετών), ασθενείς με καρδιακά και αναπνευστικά νοσήματα, άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι νοσηλευτές και οι ιατροί και γενικά τα άτομα που δουλεύουν σε νοσοκομεία, οι τρόφιμοι σε γηροκομεία, οι ασθενείς ψυχιατρίων, οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι καρκινοπαθείς, χωρίς όμως να κάνουν χημειοθεραπεία.
Εκτός όμως από τον αντιγριππικό εμβολιασμό απαραίτητος είναι και ο εμβολιασμός για τον πνευμονιόκοκκο που γίνεται κάθε πενταετία και ισχύει πάλι για τις προαναφερθείσες ομάδες. O κατάλληλος χρόνος για εμβολιασμό είναι ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος μήνας. Ειδικά όμως τα άτομα με χρόνια αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα θα πρέπει να εμβολιάζονται και τον Ιανουάριο με Φεβρουάριο.

Η πρόληψη είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος προετοιμασίας για τη γρίππη του χειμώνα και ειδικά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

27 Απριλίου 2017